Ο φορτιστής USB λύνει το πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας της Μογγολίας

June 20, 2022 0 By fbnm

Οι άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Μογγολίας δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια ή φυσικό αέριο και βασίζονται σε παραδοσιακές σόμπες ξύλου για τα σπίτια τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σχεδόν όλη την ώρα. Πολλοί χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες για να δημιουργήσουν κάποια ηλεκτρική ενέργεια για μικρά εργαλεία, αλλά δυστυχώς υπάρχουν τυπικά στιγμές όταν είναι θολό για μέρες στο τέλος. [Chingun έχει] είδε αυτό το πρόβλημα και δημιούργησε τη δική του δημιουργική λύση – ένας μικρός θερμοηλεκτρικός φορτιστής USB.

Η συσκευή [Chingun’s] διαθέτει μια ποικιλία πλακών Peltier μέσα σε ένα περίβλημα αλουμινίου. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να καθίσει πάνω από μια σόμπα, ή να προσαρμοστεί σε ένα σωλήνα σόμπας. Όταν υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαφορική θερμοκρασία μεταξύ των δύο πλευρών μιας πλάκας Peltier, προκαλείται ένα φορτίο. Χρησιμοποιεί έναν μικρό ανεμιστήρα για να βοηθήσει την εκπληκτική την άλλη πλευρά των πλακών Peltier. Ένα μικρό κουτί ελέγχου στεγάζει ένα κύκλωμα ρυθμιστή τάσης που παρέχει 5V πάνω από USB.

Το εκπληκτικό πράγμα για αυτό το έργο είναι ότι είναι εν μέρει το αποτέλεσμα του [Tony Kim], ενός καθηγητή MIT που ταξίδεψε στη Μογγολία για να διδάξει στους μαθητές ένα μάθημα κυκλωμάτων EDX περίπου πριν από ένα χρόνο. [Chingun] ήταν ένας από τους μαθητές του, και αυτό είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα λύσης σε ένα πραγματικό πρόβλημα.

Ένα εξαιρετικό βίντεο μετά το διάλειμμα δίνει μια πλήρη εξήγηση του έργου, όπως περιγράφεται ο ίδιος ο [Chingun] – αξίζει το ρολόι!

[Ευχαριστώ για το Tip Greg!]