ΡΩΣΙΚΗ δοκιμή αντι-δορυφορικού όπλου εφιστά την έντονη αποδοκιμασία

May 25, 2022 0 By fbnm

Από το πρωί της 15ης Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πύραυλο κατέστρεψε ένα δορυφόρο σε τροχιά πάνω από τη Γη. Η επιτυχημένη δοκιμή της αντι-δορυφορικού όπλου έχει εξοργίσει πολλούς στον χώρο της βιομηχανίας, βάλτε αστροναύτες και κοσμοναύτες όσο σε κίνδυνο, και τράβηξε την προσοχή της σχεδόν σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο οργανισμός στον πλανήτη.

Είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στην αμφιλεγόμενη ιστορία των στρατιωτικών αντι-δορυφορικών επιχειρήσεις, και ένα με σημαντικές επιπτώσεις για τις αποστολές στο μέλλον χώρου. Ας δούμε τι συνέβη, και να εξερευνήσετε το πλαίσιο μεγαλύτερη της επιχείρησης.

Ανάλυση από διάφορες πηγές δείχνουν ότι ένα σύστημα αντι-δορυφορικών όπλων κατέστρεψε ένα ρωσικό δορυφόρο που ορίζεται COSMOS 1408. Ο δορυφόρος σερβίρεται σε ηλεκτρονική και σήματα ρόλο πληροφοριών για τη Σοβιετική Ένωση, και ξεκίνησε το 1982, με αναμενόμενη διάρκεια ζωής της αποστολής των έξι μηνών. Ο δορυφόρος 2.200 kg ήταν εν υπνώσει για δεκαετίες, και καθόταν σε χαμηλή γήινη τροχιά σε ύψος περίπου 480 χιλιομέτρων.

ΗΠΑ χώρος εντολή από τότε έχουν κυκλοφορήσει μια δήλωση, που δείχνει ότι η Ρωσία εκτόξευσαν απευθείας άνοδο αντι-δορυφορικό πύραυλο που έπληξε COSMOS 1408. Τα ευρήματα επαληθευθεί ανεξάρτητα από τον αριθμό των οργανισμών χώρου του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των LeoLabs και Seradata.

Ακριβείς λεπτομέρειες είναι δύσκολο να έρθουν κοντά, αλλά οι υποψίες επικεντρώνονται γύρω από τη χρήση της ρωσικής PL-19 Nudol πυραύλων για τη δοκιμή. Το PL-19 είναι ένα έδαφος που ξεκίνησε βλήμα το οποίο έχει παρατηρηθεί σε δοκιμές όπως πρόσφατα, το περασμένο έτος, και έχει εφαρμογές αντι-βαλλιστικών πυραύλων εκτός από το αντι-δορυφόρου ρόλο. Οι δύο αποστολές έχουν παρόμοιες απαιτήσεις – την ανάγκη για ένα βλήμα με υψηλή δέλτα-V και υψηλή ευελιξία, προκειμένου να χτυπήσει γρήγορα κινούμενων στόχων σε τροχιακές υψόμετρα. Δεν είναι μόνο τα τελευταία αντι-δορυφορικού προγράμματος της Ρωσίας, είτε με τη χώρα φέρεται πρόσφατα δοκιμή ενός δορυφόρου σχεδιαστεί για να κινητικά επιτεθούν σε άλλους δορυφόρους σε τροχιά.

YouTube βίντεο: δεδομένα που συλλαμβάνονται από LeoLabs δείχνει το πεδίο συντριμμιών από το αντι-δορυφορικό πέρασμα δοκιμή όπλου κοντά στην τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η δοκιμή τράβηξε γρήγορα διαδεδομένη καταδίκη από μεγάλο μέρος του χώρου της κοινότητας. ίσως κυρίως, σύμφωνα με μια δήλωση από τη NASA. αστροναύτες και κοσμοναύτες στον ISS είχαν εντολή να καταφύγιο στη θέση του. Η ομάδα φόρεσε επί του σκάφους στολές τους, κλειστά καταπακτές σε κάποια ακτινική ενότητες ISS, και επιβιβάστηκαν στο πλήρωμα SpaceX δράκος σήμερα αγκυροβολημένο με το διαστημικό σταθμό. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για τις πρώτες περνά μέσα από το πεδίο συντριμμιών που παράγεται από τη δοκιμή, πριν από τη NASA έκρινε την ασφαλή κατάσταση. Όπως αναφέρθηκε από πολλαπλές πηγές, καταπακτές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας τμήματα του διαστημικού σταθμού παραμένουν ανοιχτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τους επτά ανθρώπους πάνω στο διαστημικό σταθμό είναι Ρώσοι κοσμοναύτες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επίσης σε κίνδυνο από τη ρωσική δοκιμή.

NASA λογαριασμό διαχειριστή του Νέλσον εξέφρασε την οργή με μια δήλωση σημειώνοντας ότι ήταν «εξοργισμένος από αυτή την ανεύθυνη και αποσταθεροποίηση δράση. Με μακρά και χιλιοτραγουδισμένος ιστορία της σε επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, είναι αδιανόητο ότι η Ρωσία θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την αμερικανική και τη διεθνή αστροναύτες εταίρος στον ISS, αλλά και τη δική τους κοσμοναύτες. Οι ενέργειές τους είναι απερίσκεπτη και επικίνδυνη, απειλώντας καθώς το κινεζικό διαστημικό σταθμό.»

Το πρόβλημα με τέτοιες δοκιμές είναι το τεράστιο ποσό των συντριμμάτων που δημιουργούνται, η οποία τοποθετεί άλλα διαστημικά σκάφη σε κίνδυνο από ζημιά ή καταστροφή. εκθέσεις από εμάς χώρο εντολή δείχνουν ότι η δοκιμή που δημιουργούνται πάνω από 1500 trackable κομμάτια των συντριμμιών, και πιθανότατα «εκατοντάδες χιλιάδες» των μικρότερα κομμάτια των συντριμμιών που είναι πάρα πολύ μικρό για να παρακολουθείται με την τρέχουσα τεχνολογία.

Σημερινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα συντρίμμια θα μπορούσε να παραμείνει σε τροχιά για τα επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες, απειλεί το διαστημικό σκάφος σε μια μεγάλη τροχιακή περιοχή που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις υπάρχουσες διαστημικό σκάφος. Οι τροχιές ISS γενικά περίπου 300 χιλιόμετρα – 400 χιλιομέτρων, και πήρε προαναφερθείσες προφυλάξεις γύρω από το πεδίο συντριμμιών. SpaceX Starlink δορυφόροι σε τροχιά περίπου 550 χιλιομέτρων, παρεμπιπτόντως, μια χαμηλή τροχιά επιλέγονται έτσι ώστε θα deorbit και να κάψετε μέχρι και μετά τη διάρκεια ζωής τους είναι πάνω για να αποφευχθεί η προσθήκη στο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών στη LEO. Οι τροχιές διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στα 540 χιλιόμετρα, και η κινεζική διαστημικό σταθμό Tiangong παρόμοια τροχιές μεταξύ 340-450 χλμ.

ASAT πυραύλων της Ινδίας, που ξεκίνησε το 2019. Credit: πατήστε πληροφορίες Γραφείου, Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας
Μια παρόμοια δοκιμή της Ινδίας το 2019 επέστησε την οργή, καθώς, αν και λόγω της συμβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο και με λιγότερο πολιτικό πλαίσιο, ίσως να μην ήταν τόσο κακή που έλαβε η ρωσική δοκιμή του σήμερα. τρέχοντα μοντέλα δείχνουν ότι τα περισσότερα από τα θραύσματα από την ινδική δοκιμή, η οποία κατέστρεψε το δορυφόρο MICROSAT-R σε υψόμετρο 270 χιλιομέτρων, θα deorbit σχετικά γρήγορα, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Αντίθετα, μια κινεζική δοκιμή το 2007 στοχεύει το μετεωρολογικό δορυφόρο FY-1C σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο 865 χιλιομέτρων, αφήνοντας τα συντρίμμια σε μια πολύ υψηλότερη τροχιά. Πάνω από το ήμισυ του συντρίμμια απόΗ δοκιμή εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από 850 χιλιόμετρα και αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά για δεκαετίες ή αιώνες να έρθουν. Το 2011, ένα κομμάτι του κατεστραμμένου δορυφόρου πέρασε μέσα σε έξι χιλιόμετρα του ISS, υπογραμμίζοντας τους πολύ πραγματικούς κινδύνους αυτής της δραστηριότητας.

Η Σοβιετική Ένωση (αργότερα η Ρωσία) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν και τα δύο σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης αντι-δορυφορικών όπλων από την αυγή της εποχής του χώρου. Κάθε πλευρά έχει δοκιμάσει μια ποικιλία προσεγγίσεων, λαμβάνοντας τα πάντα από πυραύλους που ξεκίνησαν και εκτοξεύονται από αεροσκάφη, σε συστήματα λέιζερ και άλλες φανταστικές ιδέες όπως δορυφόροι που θα μπορούσαν να καταθέσουν άλλους δορυφόρους κινητικά ή με άλλα μέσα.

Ένα τυποποιημένο πυραύλων-3 (SM-3) που ξεκίνησε από το αμερικανικό ναυτικό Aegis Cruiser USS Lake Erie χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει έναν μη λειτουργικό εθνικό δορυφόρο του Εθνικού Γραφείου Αναγνωρισμού το 2008. Εκείνη την εποχή, ο δορυφόρος ήταν μόλις 247 χιλιόμετρα υψόμετρο, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια να αποκατασταθούν γρήγορα λόγω ατμοσφαιρικής έλξης. Πιστωτική: αμερικανικό ναυτικό, δημόσιο τομέα
Εν τω μεταξύ, η πιο πρόσφατη δημοσιευμένη-γνωστή δοκιμή από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιελάμβανε τη χρήση ενός τυποποιημένου πυραύλου πυραύλων RIM-161 για να πυροβολήσει ένα αποτυχημένο εθνικό δορυφόρο του Εθνικού Γραφείου Reconnaissance που έχει οριστεί USA-193, το 2008. Ο πυραύλος RIM-161 σχεδιάστηκε για Ένας αντι-βαλλιστικός πυραυλικός ρόλος, καθιστώντας το κατάλληλο για την αντι-δορυφορική αποστολή. Ο δορυφορικός λόγος για την καταστροφή ήταν ότι ο δορυφόρος θεωρήθηκε κίνδυνος, που φέρει 1.000 λίβρες τοξικό καύσιμο υδραζίνης που θα μπορούσε να απειλήσει τις ανθρώπινες ζωές εάν η επανεγκατάσταση σε μια κατοικημένη περιοχή.

Ωστόσο, οι ρωσικές δηλώσεις ισχυρίστηκαν ότι το καύσιμο υδραζίνης ήταν απλώς μια δικαιολογία για να δοκιμάσει ένα αντι-δορυφορικό όπλο μετά την κινεζική δοκιμή το 2007. Η κερδοσκοπία εκείνη τη στιγμή ήταν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα φυλή όπλων στο διάστημα.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα έχουν δοκιμάσει επιτυχώς τα όπλα ASAT, με αρκετά ξινά αποτελέσματα ήδη. Σε κάθε περίπτωση, με τη σημερινή ενεργό δοκιμή ενός ρωσικού όπλου ASAT, καθώς και πολλές φρυγανιές άλλων αντιολισθητικών δοκιμών τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι ο χώρος μπορεί τώρα να είναι πιο όπλο από ποτέ. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για όλες τις δραστηριότητες διασποράς, και πολλοί θα ελπίζουν ότι οι δοκιμές γρήγορα θα σταματήσουν όταν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες γίνονται αποδεικνύουν τα σημεία τους και να κουνήσουν τους σαμπόρους τους. Όπως πάντα, ο χρόνος θα το πει.